Tanią i smaczną zapiekankę robię z 2 popularnych warzyw. Jest idealna na obiad i do obiadu

Dodano:
Zapiekanka warzywna Źródło: Shutterstock / Syed Ibad RM
Danie obiadowe nie zawsze musi zawierać mięso czy rybę. Czasem mam ochotę na lekką, jarską potrawę. Ostatnio zrobiłam ją z dwóch popularnych warzyw. Przygotowanie trwało chwilę, a smak pozytywnie mnie zaskoczył.

Mam wrażenie, że w mojej diecie jest za dużo mięsa. Czasami czuję jego przesyt i wtedy potrzebuję dnia czy chociaż posiłku, bez mięsnego dodatku. Wtedy na obiad robię sobie jarską zapiekankę. Dla mojej rodziny często stanowi ona dodatek do obiadu, np. do kotletów czy pieczonego kurczaka. I w jednej i w drugiej wersji potrawa ta świetnie się sprawdza.

Z jakich warzyw zrobić jarską zapiekankę?

Jarską zapiekankę, która może stanowić samodzielne danie lub dodatek do obiadu, zwykle robię z ziemniaków i dodatkowego warzywa. Dobrze, gdy to warzywo będzie miało wyrazisty smak i wprowadzi do potrawy kolor. Dzięki temu ta prosta potrawa będzie doskonale smakować i apetycznie się prezentować. Do ziemniaków można więc dodać np.: pokrojony por, marchewkę czy paprykę. Warzyw nie trzeba wcześniej gotować, ani podsmażać. Warto jednak zapiekać je pod przykryciem, by zbytnio nie wyschły.

Jak zrobić zapiekankę z ziemniaków i pora?

Zapiekanka z ziemniaków i pora jest prosta i pyszna. By ją przygotować, warzywa wystarczy oczyścić, pokroić w plastry i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Całość warto podlać odrobiną bulionu, by warzywa szybciej się upiekły i miały pełniejszy smak.

Przepis: Zapiekanka warzywna

Ziemniaki zapiekane z porem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
eur
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
190 w każdej porcji

Składniki

  • 5-6 ziemniaków
  • 1 duży por
  • 2-3 łyżki oleju
  • tymianek
  • sól, pieprz
  • 1/2 szklanki bulionu

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie warzywZiemniaki obierz, opłucz, pokrój w talarki. Por oczyść, pokrój w talarki o grubości ok. 1 cm. Naczynie do zapiekania natłuść olejem. Układaj w nim na przemian warstwy ziemniaków i pora i oprószaj je solą, pieprzem i ziołami.
  2. Pieczenie warzywWarzywa podlej bulionem. Całość skrop olejem, przykryj, piecz ok. 40 minut w 180 stopniach Celsjusza. Jeśli chcesz, by zapiekanka ładnie się zrumieniła, odkryj ją na 10 minut przed końcem pieczenia.

Czym można wzbogacić warzywną zapiekankę?

Jeśli chcecie uczynić danie pożywniejszym, możecie je posypać startym serem, a nawet pokruszonym twarogiem. Wielbiciele mięs i wędlin, mogą dodać do niego kawałki podsmażonego boczku czy szynki. Dobrze też sprawdzi się sos beszamelowy, pod którym można zapiekać różne warzywa. Dobrym pomysłem jest też posypanie warzyw przed pieczeniem wiórkami masła. Dzięki temu potrawa nabierze lepszego smaku i większej soczystości.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...